Ha nem akar regisztrálni, nincs ideje, rendeljen telefonon!
+36 20 273 46 04
Nyitólap Foodie’s BLOGMitől Foodie a Foodie?
Túlélő csomag
Vásároljon Crock Pot-ot és nyerje meg karácsonyi menüjét!

Mitől Foodie a Foodie?

A kifejezés története, tartalma, filozófiája.

Szerző: Szalkai Gergely | gergely.szalkai@foodies.hu

Foodie lehet bárkiAz mindenesetre igaz, hogy napjainkra sok, távoli helyeken, országokban, tengerekben, erdőkben elérhető, korábban kimondottan luxus hozzávalónak számító alapanyag már mindenhol és szinte az év minden időszakában elérhető, ami miatt a minőségi ételek iránti vonzalom a szélesebb rétegek számára is reális, akár a saját konyhánkban és kamránkba is megvalósítható tényezővé vált. Gondoljunk csak az anyáink és nagyanyáink számára álomnak minősülő banánra és narancsra, ami napjainkban már ugyanolyan tényező a boltokban, mint a kenyér és a tej. Ugyanakkor mostanában már nem életidegen dolog példúl távolkeleti alapanyagokat és friss fűszereket, friss tengeri halakat és a tengerek egyéb gyümölcseit is megvásárolni a közvetlen közelünkben lévő boltokban piacokon.

Ahogy írom, foodie tényleg bárki lehet, mert ez csak egy olyan, folyamatosan fenntartott, ételek, italak, élelmiszerek és alapanyagok iránti érdeklődést, azok megismerését célzó vágyat jelent, ami olthatatlan és töretlen is egyben.

A fűszerek illata sok embert rabul ejt - jó kezdő lépés ez a foodie-vá váláshoz

A foodie fogalmaTöbb megközelítés is elérhető, ami alapján magyarul is megpróbálhatjuk kidolgozni a "foodie" fogalom meghatározását. Vegyünk végig tehát néhány leírást első lépésben.

Wikipedia: "

Foodie

(egyes leírásokban foody) egy informális kifejezés, ami étel- és italrajongók egy bizonyos csoportját írja le. A fogalmat először Paul Levy és Ann Barr amerikai újságírók használták 1981-ben, majd 1984-ben megjelent 'The Official Foodie Handbook"című könyvünknek ezt a címet is adták."

Az Urban Dictionary első

foodie

leírása: "Az a személy, aki jelentős figyelmet és energiát szentel ételek alapanyagainak és elkészítésének megismerésének, valamint örömét leli a legjobb alapanyagokban és a tökéletes ételkészítésben (sütés, főzés). A foodie-ság nem jelent szükségszerűen szonbságot, mint inkább a finomságok és/vagy a különleges alapanyagok és/vagy a drága ételek élvezetét. Ugyanakkor ezek a foodie-ság fajtái is."

A Merriam-Webster online szótár

foodie

cikke: "az a személy, aki mohó rajongója és követője a legújabb étel trendeknek"

Az Answers.com szerint a

foodie

: "az a személy, aki hevesen, egyben kifinomultan rajong az ételekért: "a kulinária autópályájának legbelső sávja: ahol a meglepetésekre lehet számítani és a foodie-k várják a mámort"- Boston Globe."

A foodie-ság egyik "tünete": elkészült otthoni ételeket blogokban, közösségi oldalakon megosztása

Foodie, Ínyenc, GourmetAhogy látszik a fent leírtakban, a foodie alapvetően étel- és italrajongó, aki az ízekben keresi a harmóniát, illetve keresi a legjobb ízeket a kész ételekben, italokban, azok alapanyagaiban és az elkészítés folyamatában. De ugyanez igaz a gourmet-ra és az ínyencre. Mégis, akkor mi a különbség? Izgalmas választ fogalmaz meg a slashfood.com cikkírója, amiben azt mondja, hogy a gourmet és az ínyenc a foodie elődje, ami a 20. században és azt megelőzően ugyanezt a tartalmat hordozta. Azt említi, hogy mostanra ezek a kategóriák kimentek a divatból, illetve pejoratív jelentésűvé változtak és sokkal inkább a sznob, drága éttermek és alapanyagok kizárólagosságát hirdető ételrajongók csoportját jelöli. Az okokat is említi, de nem azért vagyok most itt, hogy mások írását lefordítsam (az eredeti írás ide kattintva elérhető).

Szerintem a foodie, az ínyenc és a gourmet rokonértelmű kifejezések maradtak és maradnak mindig, nyilván olyan apró eltérésekkel, ami miatt két ember egyénisége sem lehet ugyanaz soha.

A nyers hús érintése sokaknak idegen, hátborzongató, ugyanakkor sok hobbihentes is van a foodie-k között.

Nincs két egyforma foodie..... hiszen valakit a fűszerek, másokat a húsok, a borok, megint másokat a zöldségek vagy a különleges ételek, élelmiszerek érdekelnek jobban. Ettől senki nem lesz foodie-bb vagy kevésbé foodie. SŐT! Az ilyen emberek találkozás, közös főzése, szaftos és roppanós eszmecseréje csak fejlesztőleg hat, inspirál, újabb megismerése csábít.

A foodie fogalma, ahogy mi gondoljukA fent leírtak fényében röviden mi is megpróbáljuk megfogalmazni a

foodie

-ság lényegét:

Mindenki

FOODIE

, aki szereti, használja, ismeri és megismeri az által finomnak, érdekesnek vagy különlegesnek tartott ételek és/vagy italok alapanyagait, összetevőit. Érdeklődik azok létrejöttének (termesztés, termelés, érlelés és a többi) részletei, lehetséges módjai és lépései iránt. :) Szerintem lehetnénk szócikk írók, nem?

Legközelebb egy olyan írással jelentkezünk, amiben bemutatunk minden érdeklődőnek néhány igazán híres foodie-t.

comments powered by Disqus